Selecteer een pagina

Programma
‘Implementatie Noord/Zuidlijn’

Opdrachtgever: GVB​

Periode: november 2015 – augustus 2017

Als risico manager op het programma ‘Implementatie Noord/Zuidlijn’ bij GVB ben ik verantwoordelijk voor het managen en beheersen van risico’s en issues die het exploiteren van de metro (tijdigheid, kwaliteit, scope) in gevaar brengen en de daarbij behorende rapportages op programmaniveau naar het Directieteam.

De Noord/Zuidlijn is een lijn in aanleg van de Amsterdamse metro. De lijn zal lopen van Amsterdam Noord, onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid. Voor deze lijn is het lijnnummer 52 gereserveerd dat nog nooit eerder door het GVB is gebruikt. De metrolijn was controversieel voor en tijdens de bouw, met name vanwege de wijze van besluitvorming, de hoge kosten en onzekerheid over de financiering, de angst voor schade aan de oude binnenstad van Amsterdam en de gemaakte fouten tijdens de bouw.

Vanwege de politiek gevoelige projectinformatie is dit een opdracht die meer in zich heeft dan alleen maar droge techniek. Naast risico manager ben ik ook betrokken als asset manager bij het contract TT&A (Transporttechniek & Afbouw), waarin zowel de oplevering als het beheer van de assets beschouwd worden; tunnel, rail, installaties, stations etc.

Het meest uitdagende aan deze rollen bij GVB was het volledig werken volgens de PRINCE2‑methodiek, de balans vinden binnen de driehoek tijd-geld-kwaliteit en als verbindingsofficier tussen de project-, cluster- en releasemanagers bewegen.